"THE GREEN ROAD" - LØS & GEN UKRAINE

The green road - INDSATSEN UNDER KRIGEN I UKRAINE

Økosamfund i Ukraine og store dele af Europa, også i Danmark, har formet en “grøn vej” med sikkerhed og husly for folk på flugt fra krigen. Sammenholdet i økosamfund og bofællesskaber viser sig stærke i krisetider. Fællesskabets styrke er, at vi kan meget mere sammen, end hver for sig. Til dato har omkring 3000 mennesker søgt tilflugt i omkring 40 økosamfund rundt omkring i Ukraine. I Danmark huser danske økosamfund fortsat folk, der er tilknyttet økosamfundsbevægelsen i Ukraine. Det er civilsamfundet, når det er stærkest. Forskellen på at lande i et økosamfund i forhold til en flygtningelejr er, at man bliver en del af et levende fællesskab, fra dag 1. 

LØS har fået støtte gennem DERF-puljen hos CISU til at gøre økosamfundene i Ukraine i stand til at tage imod internt fordrevne ved at kunne tilbyde nødhjælp; primært boliger, sengepladser, tæpper, medicin og mad, men også healing, følelsen af at høre til, at kunne indgå i sunde praksisfællesskaber og rette opmærksomhed på en mere normaliseret hverdag for særligt børnene. Siden har vi fulgt op med projektet IDPowerment, der handler om at lære nye ting som at dyrke jorden gennem permakultur og at lære at begå sig i et fællesskab.

Læs seneste pressemeddelse her.

Hvis du ønsker at læse mere så er der her: et interview (på engelsk) med præsidenten for  GEN Ukraine, Maksim Zalevskyi, en artikel (på engelsk) og en podcast (på engelsk). 

Kortet viser en oversigt over tilgængelige økosamfund i hele Europa – det opdateres løbende og findes online her

FILM: "THE GREEN ROAD PROJECT: A HOME AWAY FROM HOME"

Filmen “The Green Road Project: a home away from home” tager os med på en rundtur i Ukraine, hvor præsidenten for GEN Ukraine (Maksym Zalevskyi) sammen med et team frivillige besøger økosamfund, der er værter for folk, der har måtte forlade deres hjem i byerne. 

Takket være “Green Road” projektet har mere end 3.000 mennesker fundet et nyt hjem i ukrainske økosamfund under krigen. I filmen kan man møde nogle af dem, der blev tvunget til at forlade deres hjem og skabe sig et nyt liv. Caroliva fra Økosamfundet Hallingelille ved Ringsted var med på turen. 

Mere information kan findes på: GEN Ukraines hjemmeside om the Green Road Project.

Idé til filmen: Maksym Zalevskyi

Producenter: ‘GEN Ukraine’ og Landsforeningen for Økosamfund

Finansieret af Civilsamfund i Udvikling (Danmark)

Filmen findes i forskellige versioner;

 

FORTSAT APPEL OM AT STØTTE GEN UKRAINE​

LØS har fra krigens første dag støttet vores kollegaer og venner, GEN Ukraine, i deres mobilisering for at hjælpe internt fordrevne til at finde midlertidige hjem i ukrainske økosamfund. Vi er dagligt i kontakt med folkene fra GEN Ukraine og har løbende indsamlet midler fra private og i starten fra GAIA Trust. Før DERF-bevillingerne fra CISU var det disse midler, der klarede os igennem i starten. 

Men vi indsamler fortsat, bl.a. så de ukrainske økosamfund kan etablere naturlegepladser, så børnene kan leve et mere normalt børneliv. I øjeblikket indsamles der til sommerlejre for børnene.  Valgfrie støttebeløb kan overføres via MobilePay 98365 eller konto 5331 0244889. Vi indsamler gennem vores venner i 100% for Børnene.

Du kan her læse de første nyheder vi bragte på vores hjemmeside fra GEN Ukraine, da krigen startede.

OM PARTNERSKABET MED GEN UKRAINE

LØS har som ét af verdens ældste nationale netværk for økosamfund et tæt samarbejde med et af de nyeste – økosamfundsnetværket GEN Ukraine.  

Det er et led i GEN Europe’s fokus at koble nye og gamle netværk sammen, for at gøre den samlede bevægelse stærkere. Det er spændende for os at arbejde med Ukraine. 

og mere vestligt orienterede økosamfund. Politisk kan det skabe spændinger, men økosamfundene bygger broer, hvor andre bygger mure. LØS og GEN Ukraine har gennemført adskillige CISU projekter sammen. Det har handlet om at opbygge bevægelsen i Ukraine, mobilisere og sætte retning.

gennem dette samarbejde har GEN Ukraine afholdt følgende aktiviteter:

En ‘mapping’ af økosamfundsinitiativer i Ukraine  –  Konferencer for at samle aktørerne og lægge strategier – En EDE, altså et 4 ugers økosamfundskursus  –  Regionale aktiviteter med besøg i økosamfund  –  Videoer om bæredygtighed under covid-nedlukningen  –  Deltagelse i Bæredygtighedsfestival i Danmark efterår 2020

Denne ‘opskrift’ til at starte et netværk har LØS udviklet gennem sit CISU projekt i Ghana, der med samme aktiviteter har formået at opbygge en stærk bevægelse. Vi kalder det ‘Launch and Thrive’.

GEN Ukraine og LØS er partnere i et Erasmus+ projekt med samme navn, hvor vi høster og udbreder resultaterne. Kontakt projektkoordinator Camilla, hvis du vil være med i Ukraine projektet.