HVAD ER ØKOSAMFUND

Økosamfund er levende eksperimenter i en omstrukturering af samfundet, så vi kan leve lettere og smukkere på jorden

Økosamfund er bæredygtige bofællesskaber i land- såvel som byområder. Økosamfund er samfundsmæssige eksperimentelle rum, hvor man integrerer bosætning, arbejdsplads, fritids- og kulturliv. Herigennem bidrager økosamfund til det omgivende lokalsamfund; både økologisk, økonomisk, socialt, kulturelt og spirituelt.

 

Graden af økologi i byggeri og livsstil varierer i de forskellige økosamfund, men fælles er intentionen om at leve på en måde, så vi kan være bekendt at give vor jord videre til de næste generationer. En måde som både respekterer, bevarer og genopretter de naturlige kredsløb.

“Jorden er ikke en gave fra vore forfædre.

Den er et lån fra vore børn”.

Bæredygtighedshjulet: De fire dimensioner

Man kan anskue et økosamfund som bestående af fire dimensioner, illustreret af bæredygtighedshjulet. Der findes ingen ideelle økosamfund, men de fleste rummer alle fire elementer i forskellig vægtning.

Forskellige størrelser på økosamfund

Konkret spænder økosamfund vidt i Danmark – fra mindre bosætninger omkring nedlagte gårde (5-20 enheder), over større økologiske landsbyer (10-400 enheder med mere eller mindre tilknyttet erhverv), til fællesskaber omkring et spirituelt center (10-40 enheder). Danmark er det land i verden med flest økosamfund per indbygger.

For mig er det meningsfuldt at bo i et økosamfund fordi...

“…jeg oplever, at der er et meget, højt tillidsniveau herude. Alle mennesker her er søde! Og for børn er det hér det perfekte sted. Forældrene kan med tryghed lade deres børn løbe frit – og børnene er utroligt selvbestemmende i deres hverdag og bygge huler og udforske naturen i trygge rammer.

 

Jeg ville simpelthen ønske, jeg var vokset op sådan et sted hér!”

-Jesper, beboer i Karise Permatopia

“…jeg har alt, hvad jeg skal bruge lige hér, i virkeligheden! Særligt socialt har jeg alt, hvad jeg skal bruge i gode nære relationer, men jeg kan sådan set også få mine behov for tid i naturen og for koncereter og yoga dækket lokalt uden, at det koster noget særligt.”

-Nis, kollektivist i Hallingelille Økosamfund