LØS & GEN UKRAINE

"THE GREEN ROAD" - OM INDSATSEN UNDER KRIGEN I UKRAINE

Økosamfund i Ukraine og store dele af Europa, også i Danmark, har formet en “grøn vej” med sikkerhed og husly for folk på flugt fra krigen. Sammenholdet i økosamfund og bofællesskaber viser sig stærke i krisetider. Fællesskabets styrke er, at vi kan meget mere sammen, end hver for sig. Til dato har omkring 3000 mennesker søgt tilflugt i omkring 40 økosamfund rundt omkring i Ukraine. I Danmark huser danske økosamfund fortsat folk, der er tilknyttet økosamfundsbevægelsen i Ukraine. Det er civilsamfundet, når det er stærkest. Forskellen på at lande i et økosamfund i forhold til en flygtningelejr er, at man bliver en del af et levende fællesskab, fra dag 1. Del gerne vores historier, der fortjener at blive hørt. 

Kortet viser en oversigt over tilgængelige økosamfund i hele Europa – det opdateres løbende og findes online HER.
Her et interview (på engelsk) med præsidenten for  GEN Ukraine, Maksim Zalevskyi, en artikel (på engelsk) og en podcast (på engelsk). 

LØS har fået støtte gennem DERF-puljen hos CISU til at gøre økosamfundene i Ukraine i stand til at tage imod internt fordrevne ved at kunne tilbyde nødhjælp; primært boliger, sengepladser, tæpper, medicin og mad, men også healing, følelsen af at høre til, at kunne indgå i sunde praksisfællesskaber og rette opmærksomhed på en mere normaliseret hverdag for særligt børnene. Siden har vi fulgt op med projektet IDPowerment, der handler om at lære nye ting som at dyrke jorden gennem permakultur og at lære at begå sig i et fællesskab.

Læs seneste pressemeddelse her.

FILM: "THE GREEN ROAD PROJECT: A HOME AWAY FROM HOME"

Filmen “The Green Road Project: a home away from home” tager os med på en rundtur i Ukraine, hvor præsidenten for GEN Ukraine (Maksym Zalevskyi) sammen med et team frivillige besøger økosamfund, der er værter for folk, der har måtte forlade deres hjem i byerne. Takket være “Green Road” projektet har mere end 3.000 mennesker fundet et nyt hjem i ukrainske økosamfund under krigen. I filmen kan man møde nogle af dem, der blev tvunget til at forlade deres hjem og skabe sig et nyt liv. Caroliva fra Økosamfundet Hallingelille ved Ringsted var med på turen. 

Idé til filmen: Maksym Zalevskyi
Producenter: ‘GEN Ukraine’ og Landsforeningen for Økosamfund
Finansieret af Civilsamfund i Udvikling (Danmark)

Filmen findes i forskellige versioner; Trailer: https://youtu.be/BCgUtSEtADY Kort version: https://youtu.be/6SKrlVodtZs Hele filmen: https://youtu.be/DbPwiCxneCc

Mere information kan findes på: GEN Ukraines hjemmeside om the Green Road Project.

FORTSAT APPEL OM AT STØTTE GEN UKRAINE​

LØS har fra krigens første dag støttet vores kollegaer og venner, GEN Ukraine, i deres mobilisering for at hjælpe internt fordrevne til at finde midlertidige hjem i ukrainske økosamfund. Vi er dagligt i kontakt med folkene fra GEN Ukraine og har løbende indsamlet midler fra private og i starten fra GAIA Trust. Før DERF-bevillingen fra CISU var det disse midler, der klarede os igennem i starten. Men vi indsamler fortsat, bl.a. så de ukrainske økosamfund kan etablere naturlegepladser, så børnene kan leve et mere normalt børneliv. I øjeblikket indsamles der til sommerlejre for børnene.  Valgfrie støttebeløb kan overføres via MobilePay 98365 eller konto 5331 0244889. Vi indsamler gennem vores venner i 100% for Børnene.

Du kan HER læse de første nyheder vi bragte på vores hjemmeside fra GEN Ukraine, da krigen startede.

OM PARTNERSKABET MED GEN UKRAINE

LØS har som ét af verdens ældste nationale netværk for økosamfund et samarbejde med det nyeste – økosamfundsnetværket GEN Ukraine.
Det er et led i GEN Europe’s fokus på at koble nye og gamle netværk sammen, for at gøre bevægelsen stærkere. Det er spændende for os som danskere at arbejde med Ukraine, der har økosamfund både etableret efter russiske traditioner og mere vestligt orienterede økosamfund. Politisk kan det skabe spændinger, men økosamfundene bygger broer, hvor andre bygger mure. LØS og GEN Ukraine har gennemført adskillige CISU projekter sammen. Det har handlet om at opbygge bevægelsen i Ukraine, mobilisere og sætte retning. Derfor har GEN Ukraine afholdt følgende aktiviteter:

  • En ‘mapping’ af økosamfundsinitiativer i Ukraine
  • Konferencer for at samle aktørerne og lægge strategier
  • En EDE, altså et 4 ugers økosamfundskursus
  • Regionale aktiviteter med besøg i økosamfund
  • Videoer om bæredygtighed under covid-nedlukningen
  • Deltagelse i Bæredygtighedsfestival i Danmark efterår 2020

Denne ‘opskrift’ til at starte et netværk har LØS udviklet gennem sit CISU projekt i Ghana, der med samme aktiviteter har formået at opbygge en stærk bevægelse. Vi kalder initiativet  ‘Launch and Thrive’ – for at betone trivslen i et netværk, der kan gøre det stærkt. GEN Ukraine og LØS er nu partnere i et Erasmus+ projekt med samme navn, hvor vi høster og udbreder resultaterne.

Kontakt projektkoordinatorer Dicte og Camilla, hvis du vil være med i Ukraine projeket.

BONUS: GEN Ukraine var med til GEN Europe konference i 2018 og igen i 2019, er med til at arrangere konferencen her i 2022, deltog aktivt med GEN i COP24 i Polen og har oversat økosamfundsbevægelsens fine kort, så de kan komme i spil nationalt. De bød før krigen ind som vært for GEN Europe konferencen i 2023. Der er gang i dem!

BREVE FRA UKRAINE 
LØS er i daglig kontakt med GEN Ukraine, der støtter internt fordrevne ved at tilbyde husly i landets økosamfund, permakulturprojekter mv. Vi udgiver ved hjælp af CISU's oplysningspulje nogle af de opdateringer, vi modtager fra Maksim Zalevskyi, præsident for GEN Ukraine, som står i spidsen for mobiliseringen. Det er stærke sager.  
Maksim skriver lige fra hjertet. Om sine overvejelser ift. at vælge at blive i Ukraine fremfor at forlade landet. Om at risikere at blive udbrændt. Han skriver om sammenhold midt i en krig. Om at være frivillig i økosamfundene fremfor at være soldat i krigen. Og meget andet. LØS anbefaler, at man anvender brevene i skolernes undervisning. Men alle kan blive beriget af disse historier om krigens kringlede hverdag.  
N1 At tro på fremtiden
N2 At tage væk - eller at blive
N3 Brandslukning
N4 Taknemmelighed!
N5 Udsmidning eller sammenpresning
N6 Sorte og hvide dage
N7 Det magiske ved støtte
N8 Død eller ikke død
(1. del)
N9 Død eller ikke død (2. del)
N10 Død eller ikke død (endelig)

THE GREEN ROAD PROJECT
Letters from Maksim Zalevskyi in English

The first month of war in Ukraine through an ecovillage perspective. Maksim is a coordinator of the National Ecovillage Network of Ukraine (GEN Ukraine). Since the beginning of the the war, Maksim and his team launched the Green Road project. They now make every effort to create safe and comfortable shelters for relocated people in Ukrainian ecovillages.
N1 Fate in the future
N2 To go or to stay
N3 Let’s just focus on the tasks
N4 Grateful to us. Four personal stories
N5 Displacement or compression
N6 Black and white days
N7 About the magic of support
N8 Dead or not dead 1
N9 Dead or not dead 2
N10 Dead or not dead 3