LØS & GEN UKRAINE

‘THE GREEN ROAD PROJECT’ & ‘ECOVILLAGES FOR PEACE’
  – LØS OG INDSATSEN I UKRAINE UNDER KRIGEN 

Økosamfund i Ukraine og store dele af Europa, også i Danmark, har formet en “grøn vej” af sikkerhed og husly for folk på flugt fra krigen. Sammenholdet i økosamfund og bofællesskaber er endnu stærkere nu i krisetider. Fællesskabets styrke er, at vi kan meget mere sammen,
end vi havde kunnet hver for sig. Til dato har omkring 2000 mennesker søgt tilflugt i omkring 75 økosamfund i Ukraine. 

Kort over tilgængelige økosamfund i hele Europa – det opdateres løbende og findes online HER
ENGLISH: See the map of available ecovillages around Europe who can host Ukrainians.
Her et Interview (på engelsk) med koordinatoren i GEN Ukraine, Maksym Zalevskyi.

‘Ecovillages for Peace’ er navnet på det projekt, LØS har fået støtte til gennem DERF-puljen hos CISU. Det har gjort økosamfundene i Ukraine i stand til at tage imod de internt fordrevne ved at kunne tilbyde midlertidige boliger med nødhjælp som sengepladser, tæpper, medicin og mad.

BREVE FRA UKRAINE 
LØS er i daglig kontakt med GEN Ukraine, der støtter internt fordrevne ved at tilbyde husly i landets mange økosamfund, permakulturprojekter mv.
Vi udgiver ved hjælp af CISU’s oplysningspulje nogle af de opdateringer, vi modtager fra Maksym Zalevskyi, præsident for GEN Ukraine, som står i spidsen for mobiliseringen. Det er stærke sager.  
Maksym skriver lige fra hjertet. Om sine overvejelser ift. at vælge at blive i Ukraine fremfor at forlade landet. Om at risikere at blive udbrændt.
Han skriver om sammenhold midt i en krig. Om at være frivillig i økosamfundene fremfor at være soldat i krigen. Og meget andet. 
Læs Maksyms første breve her: 
Breve fra Ukraine I: Brandslukning
Breve fra Ukraine II: At tage afsted eller blive
Breve fra Ukraine III: At tro på fremtiden
 
APPEL OM AT STØTTE GEN UKRAINE

LØS har fra krigens første dag støttet vores kollegaer og venner, GEN Ukraine, i deres mobilisering for at hjælpe internt fordrevne til at finde midlertidigt hjem i et ukrainsk økosamfund. Vi har dagligt været i tæt kontakt med folkene fra GEN Ukraine og har i Danmark samlet ind blandt vores medlemmer & frivillige for at støtte GEN Ukraine. Før DERF-bevillingen fra CISU sendte vi egne indsamlede økonomiske midler til GEN Ukraine.
Vi indsamler fortsat, bl.a. så de ukrainske økosamfund kan etablere 
naturlegepladser til børnene, så de kan kan leve et mere normalt børneliv.
Valgfrit støttebeløb kan overføres via MobilePay 98365 eller konto 5331 0244889. Vi indsamler gennem 
100% for Børnene.

Du kan HER læse de første nyheder vi bragte på vores hjemmeside fra GEN Ukraine, da krigen startede.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

OM PARTNERSKABET MED GEN UKRAINE
LØS har som ét verdens ældste nationale netværk for økosamfund et samarbejde med det nyeste – økosamfundsnetværket GEN Ukraine. Det er et led i GEN Europe’s fokus på at koble nye og gamle netværk sammen, for at gøre bevægelsen stærkere. Det er spændende for os som danskere at arbejde med Ukraine, der har økosamfund både etableret efter russiske traditioner og mere vestligt orienterede økosamfund. Politisk kan det skabe spændinger, men økosamfundene formår at bygge broer, hvor andre bygger mure. LØS og GEN Ukraine har gennemført adskillige CISU projekter sammen. Det har handlet om at opbygge bevægelsen i Ukraine, mobilisere og sætte retning. Derfor har GEN Ukraine afholdt følgende aktiviteter:

  • En omfattende ‘mapping’ af økosamfundsinitiativer i Ukraine
  • Konferencer, for at samle aktørerne og lægge strategier
  • En EDE, altså et 4 ugers økosamfundskursus
  • Regionale aktiviteter med besøg i økosamfund
  • Videoer om bæredygtighed, under covid-nedlukningen
  • Deltagelse i Bæredygtighedsfestival i Danmark efterår 2020

Denne ‘opskrift’ til at starte et netværk har LØS udviklet gennem sit CISU projekt i Ghana, der med samme aktiviteter har formået at opbygge en stærk bevægelse. Vi kalder det ‘Launch and Thrive’ – for at betone trivslen i et netværk, der kan gøre det stærkt. GEN Ukraine og LØS er nu partnere i et Erasmus+ projekt med samme navn, hvor vi høster og udbreder resultaterne.

Kontakt projektkoordinatorer Dicte og Camilla, hvis du vil være med i Ukraine projektet!

BONUS: GEN Ukraine var med til GEN Europe konference i 2018 og igen i 2019, deltog aktivt med GEN i COP24 i Polen og har oversat økosamfundsbevægelsens fine kort, så de kan komme i spil nationalt. Der er gang i dem!

THE GREEN ROAD PROJECT
Letters from Maksim Zalevskyi in English

The first month of war in Ukraine through ecovillage prospective. Maksim is coordinator of the national ecovillage network of Ukraine (GEN Ukraine)When the war came to Ukraine Maksym and his team launched the Green Road project. They now make every effort to create safe and comfortable shelters for relocated people in Ukrainian ecovillages.
N1 Fate in the future
N2 To go or to stay
N3 Let’s just focus on the tasks
N4 Grateful to us. Four personal stories
N5 Displacement or compression
N6 Black and white days
N7 About the magic of support
N8 Dead or not dead 1
N9 Dead or not dead 2
N10 Dead or not dead 3