Erfaringer fra udlandet
LØS er engageret i det europæiske samarbejde gennem GEN Europe. Her har vi mødt konkrete økonomiske og juridiske modeller for økosamfundsudvikling, som vi undersøger og forsøger at kontekstualisere til at møde behovene i Danmark. Generelt afsøger vi modeller, der stræber efter et solidarisk perspektiv, der åbner muligheder og undgår spekulation. Her vil vi vise nogle af de europæiske modeller, vi er inspireret af. Senere i projektet vil vi udgive en rapport med modeller, som vi vil anbefale i Danmark.
Mietshäuser Syndikat (Tyskland)
Mietshäuser Syndikat fra Tyskland er et syndikat – en sammenslutning – der består af et netværk af 167 eksisterende husprojekter og tyve nye projektinitiativer.
Hvert af husprojekterne fungerer som et selvstændigt projekt og har juridisk status som et selskab med begrænset ansvar (LLC; tysk: GmbH). Mietshäuser Syndikat beholder en økonomisk andel i hvert hus-LLC for at forhindre salg, og alle projekter har forpligtet sig til at yde bidrag til en fælles solidaritetsfond. Det er en model, der gennem eksempler og formidling søger at mindske boligspekulation.
Find mere info på deres egen hjemmeside her.
Les Pas Sages (Frankrig)
Les Pas Sages (LPS) betyder “de ikke-velopdragne” eller “de uregerlige” og er et netværk af boligfællesskaber, der er finansieret på solidarisk vis.
Les Pas Sages har juridisk status som en kooperativ virksomhed. Virksomhedsmodellen SAS (S.A.S – société par actions simplifiée) er en juridisk form i Frankrig, der kan oversættes til “forenklet aktieselskab”.
Det er en fleksibel selskabsform, der kombinerer nogle af fordelene fra det traditionelle aktieselskab og et stærkt fokus på partnerskab og tillid. Kapitalen er opdelt i aktier, grundlagt af et kooperativ, hvor alle bidrager med divergerende mængder kapital. Beslutningstagningen er baseret på en GPC-proces (Management by Consent) uden vetoret.
Find mere info på deres egen hjemmeside her.
OASIS (Frankrig)
Oasis-kooperativet er et non-profit kooperativ (SCIC), der har mere end 700 medlemmer i 5 grupper: Oasis, solidaritets-investorer, medarbejdere, partnere og støtter.
Oasis-kooperativet stiller kapital, som borgerne har tegnet i aktier, til rådighed for ‘oaserne’ som finansielle bidrag, med en rentesats på kun 1 %. Oasis finansierer sine driftsomkostninger (lønninger, administration, uddannelse, støttefunktioner osv.) gennem sine tjenester, men også gennem tilskud og indtægter fra tilbudte aktiviteter (uddannelse, arrangementer osv.). Målet med Oasis-kooperativet er ikke at tjene penge, men at sikre dets bæredygtighed og undgå finansielle risici.
Find mere info på deres egen hjemmeside her.