Fredag den 14. juni samledes vi en blandet flok i en stor cirkel på en græsplæne i økosamfundet Hertha Levefællesskab. Vi var et godt miks af kursister, frivillige, naboer og ‘levefæller’ i Hertha. Arrangør og forkvinde i LØS Kamala bød os velkommen i køkkenforklæde og introducerede os for dagens menu: 2 rundvisninger, aftensmad og et oplæg. På den første rundvisning så vi det biodynamiske gartneri og landbrug. Den biodynamiske gartner Birthe fortalte om alt fra grøngødning og kompost til glade planter. Vi lærte at den 1 hektar store grøntsagsproduktion samtidigt fungerer som beskyttet arbejdsplads for udviklingshæmmede. Omsorg for jorden, planter og mennesker bliver tænkt sammen efter klassisk biodynamisk og antroposofisk forbillede. Fordi grøntsagsproduktionen samtidigt er et socialøkonomisk projekt har Hertha Levefællesskab noget mange andre økosamfund kæmper med: Økonomi til egne grøntsager.
Efter den første rundvisning blev vi sendt afsted i mindre grupper på en ny rundvisning med fokus på Herthas historie. Forgangsmand og stifter Per fortalte: Vi var steinerlærere og – pædagoger på et succesfuld undervisningsprojekt for børn med funktionsnedsættelse. Forældrene roste os for vores arbejde, men spurgte samtidigt; Hvad skal der blive af børnene når de bliver ældre? Det blev til idéen om Hertha Levefællesskab, et antroposofisk bo- og leveprojekt for både udviklingshæmmede og såkaldt “normale” mennesker. 8 år senere i 1996 blev de første huse bygget. Aftenens oplæg handlede om hele processen fra idé til virkelighed. Vi lærte om den antroposofiske udviklingstanke og om idéen med omvendt integration.
Lørdag morgen kl. 7 mødtes alle de morgenfriske i Susannes baghave til pan-eurhytmisk bevægelse – en morgenbøn fortalt med hele kroppen; med svingende arme og fødder bød vi en ny dag velkommen. Om formiddagen var vi med i Hertha’s arbejdsdag også kaldet “fællesskabsdannende dag”. Det blev til en formiddag med lidt arbejde og en masse regn og hygge. Efter frokost fik vi besøg af den buddhistiske munk Dada Krsnasevananda fra Økosamfundet Ananda Gaorii, han holdte et oplæg om spirituelle praksisser og værdier som et alternativ til det kapitalistiske verdenssyn. Ikke langt fra antroposofisk humanisme blev vi introduceret til idéer som neohumanisme og PROUT (Progessive Utilization Theory).
Inden aftenmaden stod Bjarne klar med dagens sidste indslag: Workshop om rytmer og puls – kontakt, samarbejde og fællesskab. Efter dagens mange ord og tanker sluttede vi i kroppen og i musikken. Vi lærte om forskellige takter, vi spillede på tromme, jammede og sang. Selvom de fleste var begyndere var stemningen høj og der blev spillet solo og danset. Det efterfølgende festmåltid bestod af lækre retter, friske salater med skovjordbær og blomster. Der var fælles rødvin og dessert. Der blev diskuteret og gået ture til langt ud på natten. Morgendansen søndag morgen blev derfor en lille samling på kun to personer. Til morgenmaden dukkede de fleste langsomt op. I mens vi spiste nybagte boller opstod det helt store samtaleemne: køer – og der blev delt mange personlige historier og tanker om dyret. Senere holdte Jens Otto Andersen foredrag om sin bog og sin mangeårige forskning. På den måde sluttede weekenden, som den startede – med fokus på det biodynamiske landbrug og det hele menneske.
Mange tak for en sjov og læring weekend.
Fra LØS’ ESC’ere