Change in Nature

En transformerende læringsrejse med Change in Nature. 

I foråret 2022 gik vi og reflekterede begejstret over spørgsmålene: Hvordan bliver man facilitatorer af naturforbindelse? Hvordan skaber man konkrete oplevelser af at have en relation til naturen? Hvad er ægte transformativ facilitering? Og hvor søren lærer man det?

Med nysgerrige sommerfugle i maven søgte vi efter kurser, hvor omdrejningspunktet var lige netop dette, og faldt over kursusudbyder Change in Nature, som har base i Stroud, England.

Vi var så heldige at komme med på deres Natur Faciliteringskursus på Hawkwood College i Maj igennem LØS’ Erasmus+ program. Det blev starten på en længere læringsrejse med Change in Nature.

På Natur Faciliteringskurset gav vi os hen til at være og lære i naturen i en uge uden elektricitet, telefoner og tid sammen med 20 andre deltagere med vidt forskellige baggrunde. Denne ramme forenede os hurtigt som gruppe og en dyb følelse af community spredte sig. Vi lærte natur faciliteringsmetoder til at skabe konkrete, kropsforankrede oplevelser af dyb naturforbindelse, fællesskab og personlig udvikling for grupper i naturen. I trygge og opløftende rammer fik vi mulighed for at prøve kræfter med faciliteringskunsten og eksperimentere med at facilitere med brug af fantasi, flow og intuition forankret i 8 Shields Modellen, som var kursets grundmateriale. Her blev vi fascinerede af Change in Nature’s sansende, legende tilgang til facilitering, som vi oplevede skabte dybe møder med naturen, os selv og hinanden. 

 

Derfor blev vi sultne på at suge mere læring til os fra Change in Nature, og meldte os – endnu engang takket være LØS – til deres kursus, Facilitation for Transformation i september. Denne gang var omdrejningspunktet ikke naturforbindelse, men større temaer som magt, systemisk undertrykkelse, privilegier, identitet – og hvordan man kan skabe reel transformerende facilitering, som ikke negligerer disse problemstillinger, men ærer dem. Hvor der er hjerteligt, ægte plads til forskellighed, og ikke blot en overfladisk idé om at skabe inklusion. Det var en læringsrejse af dybe sociale eksperimenter, forståelse for systemers kompleksitet, indsigt i egen plads i verden og vigtigheden af at kigge det, der er svært, dybt i øjnene – så det kan begynde at transformere sig. Vi oplevede, hvor vigtig en rolle naturen havde i dette arbejde, som støtte til de følelser der opstod, i de dybe, svære og smukke processer, som foregik kurset igennem.

Endnu engang forlod vi et Change in Nature kursus forandrede – med nye indsigter, 

nye faciliteringsmetoder og viden at dele ud af. Vi følte os nu klar til at være en del af et Change in Nature kursus på en ny måde, nemlig som assistenter. Den rolle prøvede vi kræfter med, da vi fik lov til at være “jobshadowers” for Change in Nature facilitator Andy Raingold, under deres årlige changemaker retreat, Revive. Revive kan beskrives som en form for bouillonterning af alt det Change in Nature gør: En weekend designet til at give fornyet energi, håb og inspiration tilbage til forandringsagenter. Her fik vi mulighed for at opleve og være en del af Change in Nature teamet og nye indsigter i, hvad der skal til for at facilitere, som de gør: Hvordan aflæser man bedst, hvad gruppen har brug for? Hvordan tilpasser man programmet dynamisk herudfra? Hvilke praktikaliteter er essentielle for at skabe oplevelsen i naturen god for gruppen? Hvilke refleksioner og intentioner ligger bag øvelserne og metoderne?
På Revive fik vi desuden mulighed for at komme i spil som facilitatorer af lege og teater aktiviteter, hvor vi havde mulighed for at øve og komme i dybere kontakt med vores egne facilitator-identiteter. 

 

Efter dette læringsforløb med Change in Nature glæder vi os til selv at skabe oplevelser for grupper, hvor transformerende møder mellem naturen, os selv og fællesskabet kan blomstre frem. Nu med rygsækken fuld af konkrete metoder og indsigter i gruppeprocesser, ser vi frem til at bidrage med workshops i LØS regi og til at være en aktiv del af Undervisernetværket. Vi ønsker at bidrage med en kropslig, oplevelsesbaseret tilgang til at åbne regenerativ væren/tænkning op – og I må endelig tage kontakt til os, hvis I har brug for facilitatorer med disse kompetencer.

 

//Anne Sofie Nielsen og Anna Toft Sandgaard.