Kreativ Faciliering på Englands Gaia-universitet

Af Pia Duus Jensen

I efteråret 2022 deltog jeg gennem Erasmus+ på et kursus i Creative Facilitation for Our Times på Schumacher College i Devon i det sydlige England. Kurset blev holdt af engelske Jenny Mackewn og franske Michaél Doré og havde fokus på, hvordan facilitering kan bruges som værktøj til at skabe bæredygtig omstilling. Det gjorde mig nysgerrig, hvordan de to undervisere ville arbejde med facilitering som et ”kreativt” værktøj og hvordan de særligt ville vinkle det i forhold til bæredygtig omstilling – og så ville jeg gerne opleve Schumacher College.

Lad os starte med det sidste: Siden Schumacher Collge blev etableret i 1990, har stedet tilbudt holistisk undervisning i økologi, økonomi og bæredygtighed. Udover korte kurser, som det jeg deltog i, tilbyder de også uddannelse på bachelor- og masterniveau. Stedet er stærkt inspireret at blandt andre Lovelocks Gaia-teori, og man kan bl.a. uddanne sig i Movement, mind and ecology eller Regenerativ Økonomi. Stedet er delvist selvforsynende, og naturen og arbejde i landbruget er en integreret del af undervisningen.

De studerende bor på Schumacher College, og det samme gør deltagerne på ugekurserne, som bliver en del af dagligdagen på stedet og deltager i fællesspisninger med de øvrige studerende, opvask, rengøring og morgen tjek-ind. Det var en fin oplevelse og stærkt inspirerende at opleve Schumacher College og deres måde at tænke uddannelsessted og arbejdsplads på.

Så er der kurset. Jeg har faktisk lidt svært ved at sige kort, hvad kurset gik ud på. Altså ikke fordi, det var dårligt – det var fint – men det var en lidt usammenhængende blanding af gruppeskabelse, aktiv lytning, smagsprøver på faciliterings- og samtaleøvelser, improvisation, ritualer, klimaworkshop og øvelser i at skabe forbindelse til naturen.

Den første aften var Rob Hopkins kaldt ind som oplægsholder, og ja, det var superfedt at opleve ham. Rob Hopkins er en af kræfterne bag Transition Town-bevægelsen, som startede i landsbyen Totness, nogle få kilometer fra Schumacher College. Kunstneren Steve Chapman bød også ind med en meget fin dag med improvisation og fortælling.

Det der står tydeligst tilbage for mig, er dog introduktionen til workshoppen Climate Fresk, som er en fransk udviklet workshop, der introducerer deltagerne til klimaproblematikker og sammenhængen mellem disse, og inviterer til refleksioner over, hvilke klimatiltag, vi hver især kan tage eller påvirke til. Flere af os, der deltog på kurset, har efterfølgende deltaget i workshoppen, og lige nu arbejder vi på at uddanne en gruppe af danske facilitatorer, så workshoppen kan udbredes i Danmark (og LØS).