Vil du være med i LØS’ bestyrelse?
Landsforeningen for Økosamfund står et sted hvor spændende ting blomstrer og er ved at folde sig ud. Det gælder f.eks. samarbejdet i “De Grønne Venner”, hvor LØS er gået sammen med andre organisationer, der arbejder på at omstille Danmark til et grønt og regenerativt samfund.
LØS er medskabere af en lang række projekter, både nationale og internationale. Nationalt har vi “Startpakke-projektet” i samarbejde med Bofællesskab.dk, som har til formål at hjælpe økosamfund og bofællesskaber på vej. Internationalt samarbejder vi med GEN Europe om Launch & Thrive, hvis formål er at få nationale netværk til at trives og ReGEN4All der handler om at samle viden på økosamfundsområdet, så det bliver tilgængeligt i almen forskning. Derudover har LØS projekter i Ukraine og Ghana, hvor vi hjælper med at styrke og udvikle de nationale netværk. Og så er vi naturligvis medlem af GEN; Global Ecovillage Network og GEN Europe.
spørgetime med bestyrelsen
LØS har et sekretariat med tre ansatte, en sekretariats-, projekt- og økonomimedarbejder, som bestyrelsen arbejder tæt sammen med, og er arbejdsgiver for.
Hvad indebærer det?
I LØS arbejder vi med sociokrati i praksis. Vi har cirka 2 online møder pr. måned og mødes fysisk i forskellige økosamfund 2-3 gange om året.
Hvert bestyrelsesmedlem er med i en cirkel, som repræsentant for koordinationscirklen (bestyrelsen). På den måde er der et link i alle cirklerne direkte til koordinationscirklen, så der er føling med, hvad der rører sig i foreningen. Alle bestyrelsesmedlemmer bidrager med noget forskelligt, nogle bruger meget tid, andre mindre. Det er et fællesskab, hvor der er plads til forskellighed.
LØS er et sted, hvor der er fart på, og det er derfor også nødvendigt at man som bestyrelsesmedlem er villig til at bruge noget tid på at holde sig informeret og er klar til at tage ansvar og holde retning i foreningen. Vi har samlet lidt information, så du kan orientere dig om, hvad der rører sig i LØS samt hvordan organisationen er bygget op. Vi håber at du, ud fra denne, bedre kan beslutte dig for, om det er noget for dig.
Uddannelse
LØS og GEN har stor kompetence inden for uddannelse i lokal omstilling. I samarbejde med økosamfundene arrangerer vi “Lev og Lær i Økosamfund”, som er fire weekender i forskellige økosamfund, hvor hver weekend omhandler en af dimensionerne i bæredygtighedshjulet. Som bestyrelsesmedlem får du mulighed for at deltage i kurser og seminarer i Europa via vores Erasmus+ program, og der er dermed god mulighed for kompetenceudvikling. Desuden samarbejder vi med Avnø Højskole om en 3 måneders EDE (Ecovillage Design Education), hvor vi leverer forslag til undervisere og promoverer kurset.
Foreningen fejrede sit 30 års jubilæum sidste år. Som du kan læse står foreningen et spændende sted med mange blomsterknopper, der kan skyde. Hvilken farve, størrelse og på hvilken plante blomsterne vil springe ud, ved vi ikke. Men noget kommer der til at ske. Fordi vi som forening, økosamfund og bevægelse har drømmene og potentialerne til, at 1000 blomster kan blomstre.
miniportrætter af bestyrelsesmedlemmer
Ditlev Nissen
Økosamfundsbevægelsen har mit hjerte. Sammen med konfliktløsning har økosamfund defineret mit virke, siden jeg flyttede til Christiania i 1993. I 1997 etablerede jeg virksomheden Utopiske Horisonter, der efter min tid som formand for LØS i 2010-2015 skiftede navn til Levende Lokalsamfund. Jeg har taget et hav af kurser i Gaia Education og faciliterede mange udviklingsprocesser i økosamfund og bofællesskaber.
Hvorfor har jeg trådt ind i bestyrelsen for tredje gang siden 1996? Fordi LØS møder min længsel efter berigende (og til tider besværlige) fællesskaber, smukke visioner og konkrete strategier til omstillingen af vores liv og lokalsamfund. Økosamfund handler om høj livstilfredshed, lav miljøbelastning og lokal udvikling. Med afsæt i den enkelthed drømmer jeg om, at LØS udvikler projekter, bevægelse og politisk arbejde der handler om livsstilsforandringer som klimastrategi.
LØS er et godt læringssted: En af mine interesser er sociokrati og LØS er sociokratisk organiseret. Det betyder at mit engagement i LØS beriger mit virke som facilitator og underviser i sociokrati.
Det er min oplevelse at alle der er, og har været, engagerede i LØS, får meget ud af at være med foreningens forskellige arbejdsfællesskaber. Hop med på vognene! For det meste er det dybt berigende!
Kristiane ravn frost
Jeg er med i bestyrelsen, fordi vi i Avnø Oasis synes det er vigtigt at være del af et større hele. Vi ser økosamfundsbevægelsen som vores primære samarbejdspartner, personificeret ved LØS, Gaia Education og Gen Europe. Jeg er specielt optaget af økosamfundsuddannelse og det internationale samarbejde. Derudover bidrager jeg med kontinuitet og så støtter jeg lidt op omkring strukturen og vore ansatte. Samarbejdet med de grønne venner ser vi her på Avnø også som helt essentielt. Her er det dog ikke mig, men Bernhard Schwegler, (formand for LØB og også vores næstformand), som spiller en aktiv rolle. Det ville være dejligt, hvis flere økosamfund prioriterede, at deres medlemmer var aktive i LØS. Det behøver ikke lige at være i bestyrelsen, men kan også være i en af cirklerne. Jeg kan mærke, at det gør en forskel for mit arbejde i LØS, at mit økosamfund synes det er vigtigt. Og det arbejde vi laver i LØS bidrager til at skabe interesse for økosamfundene og til at der bliver flere af os. Mange savner et liv med mere indhold i. Det kan økosamfundsbevægelsen tilbyde, så det kan kun gå for langsomt. Jo flere vi er, jo mere kan vi bidrage til et samfund med menneskelige værdier og fokus på fællesskab – at være fælles om at skabe!
lyder det spændende?
Kom og vær med! Har du spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte et eller flere af bestyrelsesmedlemmerne, eller sende en mail til Mette på mette@okosamfund.dk.
Folk med økonomisk flair er ekstra velkomne, da foreningens økonomi er vokset gevaldigt de sidste år, og yngre progressive kræfter er også hjerteligt velkomne.